*Το άτομο νοσεί όταν αφήσει τον οργανισμό του να εξασθενήσει* (Ιπποκράτης από την Κω , 460 - 370 π.χ.)
Κατά τον Ιπποκράτη η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στον ίδιο τον άρρωστο και ο ιατρός χρειάζεται να τον εξετάσει ενδελεχώς για να την βρει.
ΕΝΑΣ ΙΚΑΝΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ.
Ο ψυχολογικός παράγοντας ήταν γνωστός στην ίαση της νόσου γι αυτό ήταν γνωστή η χρήση ανενεργών, εικονικών φαρμάκων αυτών που σήμερα η ιατρική αποκαλεί placebo.
Ο Ιπποκράτης αναγνώριζε ότι διέπραττε απάτη όμως, επιδρώντας στην ψυχολογία ανακούφιζε τον άρρωστο.
*Ασχολείται με τις αρρώστιες ο γιατρός, αλλά γιατρεύει η φύση* .
(Ιπποκράτης, *ΦΥΣΙΣ, ΝΟΣΩΝ ΙΑΤΡΟΣ*) .
Αν κοιτάξουμε πίσω θα διαπιστώσουμε πως στην αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι ζούσαν σχεδόν όσο ζουν και οι άνθρωποι του 21 αιώνα, χωρίς χημικές παρεμβάσεις και φαρμακευτικές αγωγές.
Αυτό δείχνει την μεγάλη πλάνη των φαρμακευτικών, ιατρικών, διατροφολογικών κι ερευνητικών συλλόγων με τα φρικτά πειράματα στα ζώα, που πιστεύουν πως σώζουν κι επιμηκύνουν την ανθρώπινη ζωή κι ότι η μέση ηλικία που απεβίωναν οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι και ποιητές, παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες των βίων τους, ήταν μεγαλύτερη ίσως κι απ’ τη σημερινή λόγω της α-κρεοφαγίας, παρά την έλλειψη θέρμανσης, κλιματισμού, κι άλλων τεχνολογικών ευκολιών, κι ακόμη, παρά την έλλειψη των «θαυματουργών», όπως πιστεύουμε σήμερα, φαρμάκων!
Ακόμα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πως δεν υπήρχε τότε εντατική κτηνοτροφία και η κρεοφαγία ξεκίνησε και περιορίστηκε, για τους απλούς ανθρώπους τουλάχιστον, στις θυσίες για τους θεούς τους.
Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση προληπτικής θεραπείας μέσω δύο βασικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων (διατροφή με ωμοφαγία και άσκηση) εμφανίζεται κατά την διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, όπου ο σοφός ήρωας και στρατηγός των Αχαιών Παλαμήδης ο Ναυπλιεύς, λόγω του λοιμού που πλησίαζε στο στρατόπεδό του, άλλαξε την διατροφή των στρατιωτών του με αποτέλεσμα την κατάσταση ανοσίας:
«Ο Παλαμήδης ήταν αυτοδίδακτος και, όταν πήγε στον Κένταυρο Χείρωνα, ήταν ήδη σοφός και γνώριζε περισσότερα από εκείνον» (παρ. 708).
Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε, ότι κάποια επιδημία λοιμού πλησίαζε τις ακτές της Μικράς Ασίας:
Είπε στον Οδυσσέα:
“Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, διότι πρέπει όσοι σκοπεύουν να προφυλαχθούν από επιδημίες να τρέφονται ελαφρά και να γυμνάζονται καθημερινά.
Ιατρική βέβαια δεν κατέχω, όμως με την σοφία που διδάχθηκα όλα γίνονται κατανοητά.”
Με τα λόγια τούτα εμπόδισε την αγορά κρεάτων και τους είπε να μην χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τροφές.
Φρόντισε δε οι στρατιώτες του να τρέφονται με ξηρούς καρπούς, άγρια φρούτα και λαχανικά και όλοι υπάκουσαν, διότι ο,τι έλεγε ο Παλαμήδης το θεωρούσαν θεόσταλτο και με ισχύ χρησμού.
Πράγματι η επιδημία που προέβλεψε παρουσιάσθηκε πρωτίστως στις πόλεις του Ελλησπόντου, καθώς λένε, και μετά ενέσκηψε και στο Ίλιον.
Απ’ τους Έλληνες όμως δεν προσέβαλε σχεδόν κανέναν, παρ’ όλο που είχαν το στρατόπεδό τους σε μολυσμένη περιοχή.» (Φιλόστρατος, «Ηρωικά», παρ. 712.)
Βλέπουμε εδώ τις δύο βασικές αρχές της Φυσιοθεραπευτικής, την πρόληψη της επιδημίας του λοιμού και την κατάσταση ανοσίας μέσω της διατροφής με ωμές «ζωντανές» τροφές, πάντοτε σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση.
Ωμοφαγία και άσκηση αποτελούν δύο βασικές φυσικές μεθόδους πρόληψης της Φυσιοθεραπευτικής.»
Τα βότανα ήταν τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και αποτέλεσαν για πολλούς αιώνες το μόνο όπλο του για να αντιμετωπίσει τις αρρώστιες.
AYTH ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.
ΕΔΩ ΚΑΙ 150 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.
ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.
AΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΑΝ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ή ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.
Ο όρος ιατρική ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τα βότανα και την ειδική χρήση τους (αφεψήματα, σκόνες, καταπλάσματα, βάμματα κ.τ.λ).
Η μελέτη και έρευνα χάνεται στα βάθη των αιώνων, ιδιαίτερη όμως πρόοδο παρουσίασαν κατά την αρχαία ελληνική, ρωμαϊκή εποχή και τον Μεσαίωνα όπου τα βότανα είχαν μόνιμη θέση στα εργαστήρια των Αλχημιστών.
Οι κύριοι εκπρόσωποι και μελετητές είναι ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος και πολύ άλλοι.
Με το πέρασμα των αιώνων βέβαια την θέση των βοτάνων πήραν τα σύγχρονα φάρμακα, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε τα βότανα βέβαια σαν πρώτη ύλη για τα θεραπευτικά παρασκευάσματα της.
ΘΕΡΑ -ΠΕΥΩ, ΤΕΡΑΣ -ΠΑΥΩ.
ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ.
ΟΙ ΘΕΡΑ ΠΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ...ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ''ΤΕΡΑΤΑ '' ΜΑΣ;; ;
ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΡΑ ΠΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ.
ΠΟΣΟ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΣΟΥ;;;;
ΑΡΑΓΕ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΥΔΡΑΣ , ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΕΓΩ?;;
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΕΓΩ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;;;
“Η Χώρα των Τυφλών”, όπου σε μια κοινωνία εκ γενετής τυφλών βγάζουν τελικά τα μάτια από τον μόνο άνθρωπο που μπορεί και βλέπει, για να τον... θεραπεύσουν!
Αφού έβλεπε πράγματα που οι άλλοι τ’ αγνοούσαν, δεν μπορεί παρά να ήταν τρελός – και η αιτία του κακού, σύμφωνα με τους τυφλούς, ήταν τα μάτια του, μιας και αυτά ήταν τα μόνα όργανα που δεν είχαν εκείνοι.
Χ. Τζ. Ουέλλς