Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των Παγκόσμιων καταστροφικών βιολογικών κινδύνων. Johns Hopkins

Μια έκθεση του 2018 από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg

Αν και σπάνια, οι κίνδυνοι σοβαρών εκδηλώσεων πανδημίας και GCB (Παγκόσμιων Καταστροφικών Βιολογικών ) γεγονότων, αυξάνεται λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, αύξηση του πληθυσμού και αστικοποίηση, και ταχεία προσιτά παγκόσμια ταξίδια. Επιπλέον, η πρόοδος στη βιοτεχνολογία που επέτρεψε ευκολότερο και πιο στοχευμένο χειρισμό της βιολογίας, αύξησε τις πιθανότητες να γίνει κακή χρήση των μικροβίων, ή να γίνουν τυχαία τα αιτία πανδημίας.

Στόχοι της Αναφοράς

1. Εντοπίστε τομείς ανάγκης για τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών πανδημιών και εκδηλώσεων GCB ·

2. Προσδιορίστε τεχνολογίες που έχουν σημαντικές δυνατότητες μείωσης των GCBR και

3. Παρέχετε πλαίσιο για αυτές τις τεχνολογίες, αποδεικνύοντας την υπόσχεσή τους, τους περιορισμούς και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία

Σκοπός του Έργου

Αυτή η μελέτη επισημαίνει μερικές πολλά υποσχόμενες τάξεις τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων της αξιολόγησης της πιθανής συνάφειάς τους με την μείωση της πανδημίας και των παγκόσμιων καταστροφικών βιολογικών κινδύνων.

Ιατρικά Αντίμετρα Κατανομή, Διανομή και Διαχείριση

Εμπλαστρα μικροσυστοιχίας για Εμβόλια

Διαχείριση:

Τα έμπλαστρα μικροσυστοιχίας (DNA γενετικής ακολουθίας) (MAP), είναι ένα αναδυόμενο εμβόλιο για την χορήγηση τεχνολογίας που έχει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού της διεξαγωγής εκστρατειών μαζικών εμβολιασμών.

Η διαδεδομένη υιοθέτηση της τεχνολογίας MAP θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο, όπου ο πληθυσμός χρειάζεται για τις λειτουργίες της ανοσοποίησης, επιτρέποντας την αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Εμβόλια αυτοδιάδοσης: 

Τα εμβόλια αυτοδιάδοσης είναι γενετικά κατασκευασμένα για να διαδοθούν στους πληθυσμούς όπως οι μεταδοτικές ασθένειες, αλλά αντί να προκαλούν ασθένεια, παρέχουν προστασία. Το όραμα είναι ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων στον πληθυσμό-στόχο θα μπορούσε να εμβολιαστεί, και το στέλεχος του εμβολίου θα κυκλοφορούσε στον πληθυσμό σαν ένας παθογόνος ιός, με αποτέλεσμα ταχεία, εκτεταμένη ανοσία.

Βρώσιμα βακτήρια για εμβολιασμό:

Τα βακτήρια μπορούν να κατασκευαστούν γενετικά για την παραγωγή αντιγόνων σε έναν άνθρωπο ξενιστή, ενεργώντας ως εμβόλιο, το οποίο να προκαλεί ανοσία στα παθογόνα που μας ενδιαφέρου. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να τοποθετούνται μέσα σε κάψουλες, σε σταθερή θερμοκρασία, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτοδιαχείρηση  στην εκδήλωση μιας πανδημίας.

Συνθετικό εμβόλιο Αυτο-ενισχούμενα εμβόλια mRNA:

Τα εμβόλια Self-Amplifying mRNA (SAM) χρησιμοποιούν το γονιδίωμα ενός τροποποιημένου ιού με RNA, το οποίο είναι αναγνωρίσιμο από τα ανθρώπινα μεταφραστικά μηχανήματα, ριβοσωμάτια.

Μόλις παραδοθεί μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, το SAM μεταφράζεται και δημιουργεί 2 πρωτεΐνες: ένα αντιγόνο, αυτό που μας ενδιαφέρει, διεγείρει μια ανοσοαπόκριση και μια ιική ρεπλικάση για ενδοκυτταρική ενίσχυση του εμβολίου. Η ικανότητα του SAM να αυτοαναπαράγεται έχει ως αποτέλεσμα μια ισχυρότερη, ευρύτερη και πιο αποτελεσματική χυμική και κυτταρική ανοσοαπόκριση από κάποια άλλα εμβόλια.

Παράδοση με Drone σε ΜακρινέςΤοποθεσίες: 

Μεταφορά με δίκτυα Drone μπορεί να επιτρέψουν την ταχεία παράδοση κλινικών προμηθειών υλικού και φαρμακευτικών προϊόντων σε περιοχές που είναι δύσκολο να υπάρξει πρόσβαση λόγω φυσικών ή τοπογραφικών εμποδίων ή λόγω του κἶνδύνου μόλυνσης για ανθρώπινους ανταποκριτές.

Ιατρική περίθαλψη και Ικανότητα χρήσης της Ρομποτικής και της Τηλειατρικής: 

Η Ρομποτική και η Τηλειατρική είναι 2 ευρείες κατηγορίες τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να είναι σχετικΈς κατά τη διάρκεια της ιατρικής απάντηση σε ένα συμβάν GCB. Επιτυχής χρήση αυτών των τεχνολογιών κατά τη διάρκεια μια τέτοια εκδήλωσης θα διευκόλυνε την ιατρική περίθαλψη σε μη παραδοσιακά περιβάλλοντα όπως το σπίτι.

Φορητός, εύχρηστος αναπνευστήρας:

Σε σοβαρό ξέσπασμα του αναπνευστικού θα χρειαστούν αναπνευστήρες για την υποστήριξη της αναπνοής των ασθενέστερων ασθενών κατά στη χειρότερη φάση της ασθένειας και ενώ αναρρώνουν. Η διαθεσιμότητα ενός ανέξοδου, φορητού μηχανικού αναπνευστήρα με ένα διαισθητικό και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένο με διεπαφή με τον χρήστη θα μπορούσε να επιτρέψει τη φροντίδα και επιβίωση πολλών άλλων ασθενεών από ό, τι θα ήταν δυνατό εάν πανδημία εμφανιστεί σήμερα.

Στην παγκόσμια υγεία, ένα νέο επίπεδο της ευαισθητοποίησης και της εστίασης στην τεχνολογική καινοτομία για επιδημίες ανταποκρίθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας και μετά τον Έμπολα 2013-2016 στη Δυτική Αφρική.

Οργανισμοί όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) Δημοσίευσε σχόλια σχετικά με τις τεχνολογικές ανάγκες ως απάντηση στις επιδημίες, και ο 

Οργανισμός Διεθνής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) - σε συνεργασία με το Γραφείο του Λευκού Οίκου της Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (OSTP), τα Κέντρα Νοσημάτων των ΗΠΑ Έλεγχος και πρόληψη (CDC) και το Υπουργείο Άμυνας (DoD) - αντιμετώπισαν μια μεγάλη πρόκληση στην καταπολέμηση του Έμπολα

Αυτό το πρόγραμμα αναζήτησε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση 6 κατηγοριών καινοτομίας, που κυμαίνονται από περισσότερο αποτελεσματικό και χρησιμοποιήσιμο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE) (προφύλαξη πρίν την Εκθεση) έως τεχνολογίες που υποστηρίζουν την αλλάγή συμπεριφοράς στις κοινότητες. 

Ακολουθόντας το μοντέλο Ebola, το USAID επίσης αντιμετώπισε  μια μεγάλη πρόκληση για ανάπτυξη για την καταπολέμηση του Ζίκα και μελλοντικών απειλών, 2 που έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες απαντήσεις.

Για παράδειγμα, το VSV το εμβόλιο που δοκιμάζεται επί του παρόντος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενάντια στον Έμπολα υποβλήθηκε γρήγορα σε έρευνα και ανάπτυξη από εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση κατά την τελευταία κρίση του Έμπολα.Το προϊόν αποκτήθηκε στη συνέχεια από μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, την Merck, για να καταστεί δυνατή η κλινική δοκιμή και κλιμάκωση.

Προγράμματα και Οργανισμοί που εργάζονται σχετικά με τις τεχνολογίες για Πρόληψη και αντίδραση ενάντια σε  Μολυσματική ασθένεια

Ο Συνασπισμός για την Καινοτομία Επιδημίας Ετοιμότητας (CEPI) ιδρύθηκε το 2017 για να υποστήριξη και διαχείριση της ανάπτυξης νέων εμβολίων για μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η πρωτοβουλία περιορίζει την έρευνά της και ανάπτυξη (Ε & Α) σε προσπάθειες για την περίοδο μεταξύ της νέας έρευνας για την ανακάλυψη φαρμάκων και της παράδοσης εμβολίων στο κοινό, και περιλαμβάνει προηγμένες Ε & Α και κλινικές δοκιμές για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.

Το Γραφείο Βιολογικών Τεχνολογιών του Οργανισμού Προηγμένων Έργων Άμυνας (DARPA) διαθέτει μοναδική εστίαση στην αντιμετώπιση δυνητικά σοβαρών βιολογικών απειλών - προκαλούμενες εκ προθέσεως και απο φυσική προέλευση. Υπάρχουν πολλά προγράμματα στο DARPA, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της πανδημίας

Τα έργα πλατφόρμας (P3) και Safe Genes, μεταξύ άλλων, θα είναι σημαντικά για τον μετριασμό των GCBR.

Το DARPA-BTO επικεντρώνεται συγκεκριμένα σε στρατιωτικές απειλές και εφαρμογές, αλλά στοχεύει επίσης στην προστασία του εσωτερικού και παγκόσμιου άμαχου πληθυσμού από σοβαρές βιολογικές απειλές.

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Τεχνολογιών Υγείας έχει ιδιαίτερη έμφαση στην Ε & Α για τεχνολογίες που βελτιώνουν την παγκόσμια υγεία γενικά. Οι πρωτοβουλίες τους περιλαμβάνουν τεχνολογίες που μπορεί να είναι χρήσιμες σε μια πανδημία ή GCB γεγονότων, αλλά στοχεύουν κυρίως στη βελτίωση της καθημερινής δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο σε μη έκτακτες ανάγκες.

Το In-Q-Tel Lab BNext επικεντρώνεται στην επίδειξη της ισχύος των τεχνολογιών για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των εκδηλώσεων των μολυσματικών ασθενειών. Ειδικότερα, το BNext επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών δεδομένων σε ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στις επιδημίες με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της αντίδρασης των επιχειρήσεων προκειμένου να σωθούν ζωές και να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και στρατιωτικές επιπτώσεις.

Το Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA) διαθέτει μια σειρά προγραμμάτων για τον εντοπισμό και την απάντηση σε επιδημίες, που εστιάζονται κυρίως σε εκ προθέσεως ή τυχαία γεγονότα και προβλήματα συλλογής νοημοσύνης, (προφανώς εννοεί προβλήματα συλλογής μέσω της τεχνητής νοημοσύνης). 

Προγράμματα όπως το FunGCAT και το FELIX στοχεύουν συγκεκριμένα στη μείωση του κινδύνου από ''νέες'' απειλές που προκύπτουν από την πρόοδο στη γενετική μηχανική και προγράμματα όπως το OSI, το SILMARILS και το MOSAIC επικεντρώνονται στην παρακολούθηση των συμβάντων υγείας χρησιμοποιώντας μια ποικιλία πηγών. Αυτά τα προγράμματα θα είναι ευεργετικά για την εθνική ασφάλεια και τη βιοτεχνολογία στο σύνολό της.

Το Project Premonition της Microsoft και του IARPA στοχεύει στην «ανίχνευση παθογόνων παραγόντων προτού προκαλέσουν εστίες» συγκεκριμένα μέσω ανάλυσης του DNA που λαμβάνεται από τα γεύματα αίματος των κουνουπιών που συλλαμβάνονται. 

Η εργασία τους επικεντρώνεται στην ανάπτυξη drone που βρίσκουν κουνούπια, τα παγιδεύουν τα συλλέγουν και μέσω της γονιδιωματική και της προσεγγίσεις της μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό και την κατανόηση παθογόνων που μπορεί να υπάρχουν σε δείγματα κουνουπιών.

Το FIND είναι ένας διεθνής οργανισμός που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την παροχή διαγνωστικών τεχνολογιών για μολυσματικές ασθένειες με πιθανότητα εμφάνισης εστιών, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων σε όλο τον κόσμο.

πηγή

https://jhsphcenterforhealthsecurity.s3.amazonaws.com/181009-gcbr-tech-report.pdf

Οι επιστήμονες εργάζονται για εμβόλια που εξαπλώνονται σαν ασθένεια. Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά;

ΠΗΓΗ